Együttműködésben az IPSZ-szel


A Fiatal Alternatíva Társaság és a Magyar Pedagógiai Társaság Interkulturális Pedagógiai Szakosztálya (MPT IPSZ) 2011 őszén ismerkedett meg egymással. Együttműködésünk egyik első gyümölcse, hogy a jövőben az MPT IPSZ is a FAT irodájában, a Blokk-ban (www.blokk.hu) tartja taggyűléseit, programjait.

Mi, az MPT IPSZ fiatal önkéntesei a hazánkban élő, menekült státuszt nyert gyermekek integrációjáért dolgozunk. Az elmúlt években rendszeres fejlesztő foglalkozásokat tartottunk a Bicskei Befogadó Állomáson élő gyermekeknek. 2011-től már Budapesten is tevékenykedünk, célunk, hogy a bicskei táborból a fővárosba kiköltözött, státuszt nyert gyermekeket és családjaikat elérjük, és olyan közösséget, hálózatot hozzunk létre, ami segítséget nyújthat nekik a társadalomba való beilleszkedéshez.

Fiatal önkéntesek az interkulturális párbeszédért

2011. október 17-én a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat megkeresésére egy nemzetközi csoportot fogadtunk a Fiatal Alternatívák és az MPT-IPSZ és a főhadiszállásán, a Blokk-ban.

A workshop-on résztvevő csoport, az UNOY- United Network of Youth Peacebuilders civil szervezeteket tömörítő nemzetközi hálózat tagjai voltak. Az Európa Tanács Budapesti Európai Ifjúsági Központ (BEIK) szervezésében látogattak Magyarországra, egy szeminárium keretében, melynek témája: Béke és önkéntesség Európában – fiatal önkéntesek szerepe az interkulturális párbeszéd és béke építésében.

Vendégeink Németországból, Dániából, Hollandiából, Pakisztánból, Türkmenisztánból, Örményországból érkeztek. Mindenkinek voltak tapasztalatai menekültekkel, illetve migránsokkal, így a tevékenységeink, céljaink bemutatása után közösen gondolkodhattunk ezen csoportokhelyzetéről.

A résztvevők nagy érdeklődést mutattak csoportunk, az MPT IPSZ működése iránt, sok kérdést kaptunk a menekült gyermekek körében végzett munkánkhoz kapcsolódóan. Tevékenységünket legjobban a foglalkozásainkról szóló filmmel tudtuk bemutatni, mely  nagyon megérintette őket. Egyszavas vélemények a filmről: nyugodtság, biztonság, szívvel-lélekkel.

Az ismerkedőkör után egy beszélgetést indítottunk, melynek témája a menekültek / migránsok integrációja volt.  A résztvevők megosztották saját országuk migrációs politikáját, illetve személyes tapasztalataikat. (Ebből megtudtuk, hogy Dániában – például – elutasítóak a menekültekkel szemben. Céljuk, hogy az országba érkező migránsok a papírok megszerzése után más európai országokba vándoroljanak tovább. Éppen ezért nincs is lehetőségük dánul tanulni, csak angolul, megakadályozva ezzel a társadalmi integrációjukat.
Belgium flamand részén viszont nagyon pozitívan állnak a bevándorlókhoz általában. Ingyenes információs csomagot nyújtanak (nem csak menekülteknek). Ingyenes holland nyelvkurzust biztosítanak, valamint havonta rendeznek egy-egy beszélgetést a migráns hátterű embereknek, ahol megvitathatják problémáikat, pozitív-negatív tapasztalataikat, ezzel segítve egymást.)

A program összességében egy rendkívül hasznos, jó hangulatú eszmecsere volt a migrációról, illetve a migráns gyerekek helyzetéről. Reméljük, hogy lesz lehetőségünk találkozni a jövőben is.

Reklámok