ASHA – Youth Leader Képzés – beszámolók


Nemrégiben egy YouthLeader képzésen való részvételt hirdettünk Angliában amin végül három bátor jelentkező vett részt. Az alábbiakban az ő beszámolóikat olvashatjátok – hátha kedvetek támad máskor hasonló képzéshez.

Milán

A training felhívásról vagy harmadkézből értesültem egy levelező listán. Elolvasva a kis előzetest, érdekesnek tűnt és gondoltam akkor írok is a kapcsolattartónak mégis mi hogy merre. Ezután megkaptam a részletesebb tájékoztatót.Persze első dolgom volt, hogy utánanézek a szervezetnek. Keresem a honlapot nem elérhető. Gondoltam, előfordul.Aztán megtörtént a megbeszélés Péterrel, aki kicsit pontosabban elmagyarázta, hogyan is lesz ez. Időközben felvettem a kapcsolatot az ottaniakkal. Lassan és nehézkesen ment a levelezés, programot nem láttam, ahogy mondtam honlapnem működött, semmi hivatalos dolog, szóval kicsit bizonytalannak tűnt de mindenképp ki akartam szakadni az itthoni valóságból szóval két társammal minden kétely ellenére (akiket véletlenül ismertem már korábbról) útra keltünk. Hát, mondanom sem kell, a training helyszíne sem győzött meg először, hogy itt valami professzionális képzésben fogok részt venni. Mindaddig izgultam, amíg meg nem érkeztünk.

Akkor hirtelen minden megváltozott. Az erdő közepén, egy folyó mellett, dombokkal körbevéve egy gyönyörű szép ház, kerttel fogadott minket. Egészen megilletődtem be kell vallanom. Öröm volt kiszakadni a pesti belvárosból és egy kicsit visszalépni a természetbe. Aztán jöttek az apró kis meglepetések. Minden szobát külön elneveztek. A Tolkien szobába szállhattam meg, hát nem csodálatos! Azonnal felfedezésre indultam és még egy kis apróságot fedeztem fel,ahol még sok órát töltöttem el a héten, a nyolcszögletű kis meditációs faházat, majd megismerkedtem a Portugál EVS önkéntessel, aki épp kertészkedett. Már az első nap is azt gondoltam, ha most haza is kellene mennem már érdemes volt ide eljönnöm.

A képzés a „youth in action” program keretében került megrendezésre. A civil mozgalomban még újként úgy éreztem,hogy ez a youth leadership training mindenképp hasznos lesz számomra. A munka nyelve angol volt. Rendkívül zavart,hogy nyelvi akadályokról kellett egyáltalán beszélnünk, ez sokszor hátráltatta is a különböző feladatok elvégzését. A feladatok, amiket csináltunk nagyon változatosak voltak. A montázs készítéstől kezdve, az önmagunk megismerését célul kitűző feladatokon át, a gyermeteg ugrálós feladatokig volt mindent. A hét végére ez a nagyon nemzetközi csapatis összekovácsolódott, segítettük egymást bármiről is volt szó, királynőt választottunk, együtt tálaltunk, ettünk-ittunk,esténként játszottunk, filmet néztünk. Ez sokkal több volt egy előadásszerű képzésnél. Élményekkel tértem haza, a harmadik nap után elvesztettem az időérzékem, olyan mintha legalább egy hónapot töltöttem volna kint. Az önreflexióvolt szinte a legnagyobb része az egész hétnek. Külön meg kell említenem, hogy minden képző hihetetlenül tapasztalt volt, rutinosan vezették végig a gyakorlatokat, helyenként megfelelő humorral dobták fel a hangulatot. A központönkéntesei, vezetői végig nagyon segítőkészek voltak. Élvezetessé tették az ottlétünket.

Tényleg csak megköszönhetem ezt a fantasztikus lehetőséget és azért a végére már spórolnék a „leg”-ekkel.Mindenkinek csak ajánlani tudom az ASHA Centre-t. EVS önkénteseket is fogadnak.

Timi

Idén február 7. és 14. között a Fiatal Alternatíva Társaság Egyesület jóvoltából két magyar fiatallal részt vettem egy hat napos Young Leaders Training: Developing Leadershipand Team Building Skills című angliai képzésen a Gloucestertől még félórányi távolságbanlévő, lenyűgöző természet által átölelt ASHA Centerben, Gloucestershireban.

Szinte a véletlennek köszönhető, hogy rábukkantam a felhívásra, s bár kicsitbizonytalanul küldtem el a jelentkezésemet, mondván, ááá, úgyis valaki ügyesebb volt nálam,az élet mégiscsak tele van meglepetésekkel, mégiscsak kedvezett a szerencse.Azóta egy nap nem telt el úgy, hogy ne gondoltam volna, hogy ne jutott volna eszembe magaaz ASHA Center, az ott megismert arcok és az összes élmény, amit magaménak tudhatok.

Mindenféle érzéssel, főként izgalommal, kicsi félelemmel (a nyelvtudás miatt), demegérkeztünk Flaxleybe, elfoglaltuk szálláshelyeinket, s onnantól kezdve az ott eltöltöttnapoknak átadtam magamat. Figyeltem magamat kívülről, figyeltem magamat belülről. Afantasztikus olaszországi Sir Luca Frongia és a hazai Ananda Harrison trénereink kezei köztez nem is volt olyan nehéz dolog. A tréning olyan lelkes fiatal vezetői készségeket fejleszteniakarókat célzott meg, akik az ifjúsággal foglalkoznak, őket segítik. Én azzal a céllal mentemki és vettem részt ezen a meglehetősen intenzív tréningen, hogy a majdani munkám soránalkalmazható tréning módszerekkel gazdagodjak, csapatépítő technikákat elsajátítsak,tapasztalatot szerezzek, információt gyűjtsek, ismerkedjek, önbizalmat szerezzek, nyelvetgyakoroljak, s nem utolsó sorban a már fentebb említett önismeretet is gyakorolhassak.Ezen túlmenően a barátaink kultúrájába is betekinthettünk, akik Bulgáriából, Romániából,Észtországból, Olaszországból, Ciprusról, Szlovéniából vagy épp Angliából érkeztek, shoztak magukkal szellemi örökséget, finom ételeket és italokat.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy ha egyszer a kezetek ügyébe kerül egyhasonló felhívás, lehetőség, ne habozzatok, jelentkezzetek és bízzatok magatokban, legyeteknyitottak és bátrak. S ami a legfontosabb: csak pozitívan, mert minden akadály legyőzhető!!!

Köszönettel tartozom az egész szervező csapatnak, az ASHA Center munkatársainak,a trénereknek, a tréningen való résztvevőknek s nem utolsó sorban a Fiatal AlternatívTársaságnak Rosko Péter képviseletében, akik nélkül mindez nem valósulhatott volna meg.

Sokat jelent nekem az ott eltöltött pár nap. Úgy érzem, hogy sokkal többet kaptamettől az egész programtól, mint amit vártam, olyannyira, hogy ez még most is munkálkodikbennem. Visszajelzéseket kaptam önmagamról, szellemileg és lelkileg is megerősödtem.Olyan ötletek születtek a fejemben, ami városom fiataljai életébe mozgalmasságot,változatosságot és eddig ismeretlen dolgot tud majd varázsolni.De addig is vár rám az egyetem, a szakdolgozat megírása…… amihez szintén ebből az egy hét eseményeiből, átélt érzéseiből is tudok meríteni!

Fruzsi

A Fiatal Alternatíva Társaság Egyesület közreműködésével egy hetet tölthettem el Angliában egy, a vezetői készségekről szóló nemzetközi képzésen. Több célom is volt a tréninggel: kapcsolatokat kötni külföldi fiatalokkal foglalkozó szervezetekkel, új tréneri/vezetői eszközök, módszerek megismerése és természetesen az angolom élővé tétele, hogy nyitni tudjak a nemzetközi ifjúsági munka felé.Az, hogy egy képzés hogyan sikerül, sok dolgon múlhat: a tréneren, a vendéglátókon, a résztvevőkön, a tematikán és persze azon, hogy az ember mennyire adja bele magát.A trénerek és a tematika jók voltak, mindenki annyit fejlődött szakmailag, amennyit beletett és amennyit el akart vinni. Ami azonban számomra életre szóló élményeket és remélhetőleg kapcsolatokat eredményezett: a csapat és a helyszín. A csapat, mint a nemzetközi ifjúsági témájú tréningeken általában, nagyon kedves, nyitott, alapvetően vidám emberekből állt. Ismét bebizonyosodott számomra, hogy egy ilyen egy hetes képzésen a fontos dolgoknak csupán egy része, mondjuk 60%-a történik a teremben, a tematika szerint előírt foglalkozásokon. A többi a kávészünetekben és a szabad estéken zajlik. A közös beszélgetések, játékok, egymás nyelvének, táncának, dalainak tanulásakor. Ha kéne mondanom egy jó tanácsot azoknak, akik ilyen tréningre mennek az így szólna: legyen annyit a többiekkel, amennyit csak lehet, ha bírja lelkileg és fizikailag, akkor minden szabadidejében legyen együtt a más országokból érkezőkkel. Lehet, hogy ez az elején nehéz a nyelv miatt, de akkor is megéri, az egy hét végére folyamatosan fog tudni kommunikálni bárkivel a csoportban és rengeteg élménnyel és új barátsággal térhet haza. A másik csodálatos dolog a helyszín. Megtapasztalhattam, hogy egy nemzetközi központként működő intézmény miként működik, és elhatároztam, hogy megvalósítom egy régi álmom, ami egy hasonló dolog lesz majd. A hét végére olyan inspirált lettem, hogy alig bírtam megmaradni egy helyben, folyamatosan mozognom kellett. Ez az az állapot, amit nem szabad elfelejtenem, és amiből meríthetek, amikor elfáradok, vagy amikor elszürkül az a kép, ami az álmom megvalósulásáról szól. Hazaérkezve elhatároztuk a kolléganőmmel, hogy belevágunk és megszervezzük életünk első ifjúsági cseréjét!

Minden lehetséges! Köszönöm ASHA! Köszönöm FAT!

Reklámok