EVS önkénteseknek

Nemrég írtam pár sort egy önkéntesünknek, aki nyert egy projektet, de még nem tudtunk személyesen találkozni. Gondoltam közzéteszem, mert sok hasznos információt tartalmazhat.

Ha további kérdésed van az EVS projekttel kapcsolatban,  jelezz a f.a.t@freemail.hu címen!

Szia !

Először is fel a fejjel! Nyertél egy egy éves projektet ________országba! Nagy mázlista vagy, mert sokak projektje dől be mostanában!
Nyelvtanulás, tapasztalat, multi-kulti! Ez vár rád! És persze sok buli, új haverok EUrópa minden tájáról!

Azt lehet, hogy már tudod, de azért elmondom, hogy az EVS teljesen ingyenes! Senkinek semmit soha nem kell fizetned. Állják az utazás, a szállás, a kaja, a biztosítás, és némi nyelvtanulás költségét is! Cserébe annyit kérnek,hogy a rádbízott feladatot legjobb tudásod szerint lásd el, légy nyitott és együttműködő és amikor kint vagy, ne befelé fordulj, hanem ismerkedj a többiekkel, a fogadó ország kultúrájával és képviseld méltósággal saját országodat.

A pályázás volt a projekt legnehezebb része, ezen te már túl is vagy, most jön a gyors felkészülés majd az utazás.

Megérkezés utáni tréning

TrainingMegérkezésed után elvileg néhány nappal el fognak küldeni egy ún. “on arrival” tréningre, ami arról szól, hogy az összes, az adott országrészben az adott időben veled együtt EVS szolgálatot teljesítő fiatalt összehívják és néhány napig okítják őket az EVS részleteire. Alapok, szabályok, tudnivalók, elvárások stb. De persze ez sem egy szigorú, hagyományos keretek között tartott fejtágítás, hanem egy 4-5 napos “ereszd-el a hajam” buli, ahol minden este partyzás és ismerkedés a többiekkel!
Azt ajánlom, hogy ezen a tréningen ismerkedj meg minél több emberrel, mert az utána következő 1 évben ezekhez az arcokhoz utazhatsz majd át szabadidődben, velük (is) lóghatsz az ő peccójukban stb. szóval hasznos az ismerkedés itt! Ezt kb. a projekt félidejénél megismétlik, (mid term training) de az már rövidebb és inkább visszacsatolás jellegű.(hogy érzed magad, bejönnek e az elvárásaid stb.)

Néhány alapvető tudnivaló (nem teljes)

Jogok

 • normális lakhatás (vagy albérlet, vagy koli, de mindenképp saját szoba)
 • zsebpénz havonta (kb. 100-115 EUR)
 • kaja, vagy kajapénz
 • havi 2 nap szabadság (össz. 24 nap az évre, amelyet a főnököddel történt előzetes egyeztetés alapján akár egyben is kivehetsz)
 • nyelvóra (nem végig, de a projekt elején szoktak biztosítani)
 • teljes körű biztosítás az Axa által
 • mentorhoz való jog (alább kifejtem)

 

Kötelességek

 • a feladat legjobb tudás szerinti ellátása
 • együttműködés a fogadó szervezettel
 • együttműködés a kollégákkal, más önkéntesekkel
 • az utazási jegyek, beszállókártyák megőrzése és leadása a fogadó szervnek.
 • egyéb, ott felmerült költségek számláinak megőrzése és leadása
 • kapcsolattartás a küldő szervezettel (azaz velünk:)
 • végső beszámoló megírása
 • részvétel minden kötelező tréningen (on arrival, mid term)

Konfliktus-kezelés

(cc) epSos .de @Flickr

(cc) epSos .de @Flickr

Nagyon fontos még megjegyezni az ún. “konfliktus kezelést” – ez arról szól, hogy egy év alatt biztosan bele fogsz futni néhány olyan szituba, ami elől itthon lehet hogy kitérnél, de ott nem lehet, mert össze vagytok zárva stb. Olyanokra gondolok, hogy nem jössz ki egyik-másik kollégával, esetleg a szobatársaddal (ha van) vagy nem megy a nyelv és emiatt úgy érzed kimaradsz a dolgokból, lehet nem tetszik annyira a szállás ésígytovább. Ilyenkor nem az az első megoldás, hogy összepakolsz és hazajössz, hanem az, hogy beszélsz a mentoroddal. Minden EVS önkéntesnek van egy mentora, aki a projekt alatt segít neki, odafigyel rá. A mentor nem egyezhet meg a főnököddel! (pl. nem tudna segíteni, ha a főnököddel lenne gondod :D) A mentor nem csak a technikai jellegű, ügyes bajos dolgokban tud segíteni, hanem akkor is ha pl. honvágyad van és csak beszélgetni akarsz valakivel. Amennyiben nem tudjátok megoldani a felmerült problémát 1 héten belül, akkor szólni kell nekem (a küldő szervezetnek) és én írok egy emailt a mentornak. Ha ezek után sem lesz változás egy héten belül, akkor utlimátumot adunk. Ha azt a határidőt sem tartják be, és a probléma még fennáll, akkor – mivel mindent megtettél – haza lehet jönni! De a kötelező köröket le kell futni és mondanom sem kell, hogy flexibilitás tőled is el van várva (a probléma jellegétől függően)

Biztosítás

(cc) Christopher Penn @Flickr

(cc) Christopher Penn @Flickr

Teljes körű biztosításod lesz a projekt egész időtartamára. Ezt az Axa biztosítónál kötjük meg neked. A tapasztalat sokféle megoldást mutat a felhasználásra. Volt akinek azonnal elfogadták az adott országban, de volt olyan is, akinek ki kellett fizetnie a szolgáltatást amiről számlát kapott és azt az AXA-nak elküldve később a bankszámlájára kapta vissza az összeget.

Szállás, kaja, zsebpénz

(cc) Caroline @Flickr

(cc) Caroline @Flickr

Az esetek többségében az önkéntesek egy albérletben laknak ketten vagy hárman. Mindenki külön szobában. Ezekben az esetekben többnyire a kajára is pénzt kapnak és maguk nak főzhetnek.
Más esetekben egy kollégium-jellegű szállás van, ahol lehet szobatárs is! Ezekben az esetekben többnyire egy közeli ebédlőben van minden nap étkezési lehetőség és mondjuk némi pénz vacsorára. (ezek ma már ritkábbak)
Van a harmadik, amikor úgy lakik albérletben az ember, hogy ott lakik (mondjuk alul) a tulaj. Ez is ritka, de volt már rá példa.
A zsebpénzt általában havonta kapják az önkéntesek. Van ahol készpénzben, van ahol átutalással. Az átutalásos esetekben nyitnak neked egy számlát az adott országban már a projekt elején. Nem sok (kb. 100-115 EUR) de mivel van szállás meg kaja, ezért magadra, vagy utazásra tudod költeni. Gyakran adnak bérletet a helyi közlekedésre (kisebb falvaknál meg még autót is adnak az önkéntesnek)

Összefoglalva

Az EVS egy óriási lehetőség arra, hogy kimenj, nyelvet tanulj, ismerkedj más kultúrákkal, barátságokat köss ! Ráadásul teljesen ingyen! A projektben résztvevő szervezetek (küldő-koordinátor-fogadó) mind arra koncentrálnak, hogy neked jó legyen! Ezért megbízhatsz bennük és ha bármi problémád, félreértésed keletkezne, ne gondold (elsőre) hogy valaki ki akar tolni veled! Itt az a cél, hogy te minél többet fejlődj és jól érezd magad.

A hazatérés után összeülünk, és átbeszéljük, hogy milyen volt, hogyan tudod ezt (ha akarod) tovább kamatoztatni, vagy egyszerűen csak (akár egy fotókiállítás során) bemutatni másoknak!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s