Mi az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS)?

EVSÖnkéntes munka külföldön egy non-profit szervezet és a helyi közösség megsegítésére talán ez a legtömörebb meghatározása az önkéntes szolgálat fogalmának. Mit jelent ez a gyakorlatban? A résztvevő fiatal számára azt, hogy 6-12 hónapig önkéntesként  fizetés nélkül dolgozik. Munkájáért cserébe kap viszont szállást, ellátást, nyelvoktatást, személyes segítőket, és egy kisebb összegű zsebpénzt. Sőt, az utazásáról, a helyi közlekedéséről és biztosításáról is gondoskodik a program… A FOGADÓ SZERVEZETEK ADATBÁZISA.

A program célja

Az Európai Unió a 18-30 éves fiatalok informális tanulását kívánja támogatni azáltal, hogy közvetlenül és aktívan vonja be őket különféle, társadalmi igényeket kiszolgáló programokba.

Az Európai Önkéntes Szolgálat célja három alapelvre épül:

  • Informális interkulturális tanulási lehetőség biztosítása a programban résztvevő fiataloknak, ezáltal társadalmi beilleszkedésük és aktív szerepvállalásuk bátorítása, szociális érzékenységük fejlesztése és munkavállalási esélyeik növelése
  • A helyi közösségek fejlődésének támogatása;
  • Új partner kapcsolatok kialakulásának és a partnerek közötti tapasztalatcsere támogatása.

Résztvevő felek:

Az önkéntes projekt megvalósításában alapvetően három fél működik együtt: a küldő szervezet (az AFS), a fogadó szervezet és az önkéntes.
A küldő szervezetnek két fő feladata van. Egyrészt ő a pályázat benyújtója. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pályázat minden adminisztrációs részéért ő a felelős (pályázat megírása, beadása, szerződéskötés, beszámoló megírása, pénzügyi elszámolás), s ehhez a szervezethez érkezik meg az önkéntes úti- és vízumköltségére, felkészülésére stb. fordítható támogatási összeg. Másrészt feladata az is, hogy vele közösen készítse elő a projektet, felkészítse a rá váró kihívásokra, és amíg külföldön van nyomon kövesse a vele történő eseményeket. Hazaérkezése után pedig segíti abban, hogy újra beilleszkedjen az itthoni közegbe.
A fogadó szervezet dolga, hogy a projektben az önkéntes számára olyan munkát biztosítson, amely szolgálja a személyes fejlődését, miközben a szervezetnek és a helyi közösségnek is javára válik. Ezenfelül, a pályázaton elnyert összegből gondoskodik a szállásáról, ellátásáról, nyelvoktatásáról és arról, hogy rendelkezésére álljon egy mentor, azaz az őérte felelős személyes segítő.
Az önkéntes a program mozgatórugója, hiszen ő az, aki felveszi a kapcsolatot a küldő szervezetettel, megkeresi a számára szimpatikus fogadó projektet, és levélben egyezteti velük a részleteket. Szintén ő az, aki a küldő szervezete segítségével pályázik a projektje támogatásáért, míg végül kiutazik és dolgozik a fogadó szervezeténél. Visszatérés után pedig, itthoni önkéntes munkájában is hasznosítja a tanultakat, ill. átadja tapasztalatait.
Önkéntes munka jellege
A önkéntes az érdeklődési körének megfelelően maga választhatja ki, milyen munkát szeretne végezni a szolgálat ideje alatt.  Számtalan projekt közül válogathat olyan témákban mint pl. környezet(védelem), művészet, kultúra, média és kommunikáció, gyermekprogramok, fiatalok, idősek, műemlékvédelem és sport.  A választott fogadó szervezetnél heti 30-35 órát kell dolgoznia, és előre meghatározott számú szabadnap ill. nyelvoktatás jár neki.

Jelentkezési feltételek:

  • 18-31 éves kor (szigorúan, a kiutazás napján)
  • érdeklődés az önkéntesség iránt
  • lelkesedés és kitartás (a szervezés ideje alatt)
  • Internet hozzáférés (az adatbázisban való kereséshez és a levelezéshez)
  • nyelvismeret (a levelezés lebonyolításához)
  • ELŐNY az AFS-es tapasztalat (pl. volt fogadó testvér, önkéntes, volt kiutazó diák stb.)

HA SZERETNÉL ÖNKÉNTES LENNI, AKKOR MI SZÍVESEN LESZÜNK A KÜLDŐ SZERVEZETED. RÉSZLETEKÉRT ÉRDEKLŐDJ A f.a.t (kukac) freemail (pont) hu emailcímen!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s